ZBRAŇOVÁ AMNESTIA

27.05.2005 Celý región

Amnestia pre držiteľov zbraní bez potrebných povolení vstúpila do platnosti v apríli tohto roku a v Prešovskom kraji už priniesla prvé výsledky. Na oddelenia...
Amnestia pre držiteľov zbraní bez potrebných povolení vstúpila do platnosti v apríli tohto roku a v Prešovskom kraji už priniesla prvé výsledky. Na oddeleniach správnych služieb bolo odovzdaných občanmi 24 krátkych guľových zbraní a dlhých guľových zbraní.

Zbraňová amnestia znamená to, že nelegálne držané zbrane môžu občania beztrestne odovzdať na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru. Pri odovzdaní strelnej zbrane vyhotoví policajt občanovi písomné potvrdenie, ktoré bude obsahovať presné označenie strelnej zbrane.
Strelné zbrane následne budú podrobené znaleckému skúmaniu z dôvodu zistenia či so zbraňou nebol spáchaný trestný čin. Ak bude výsledok znaleckého skúmania negatívny, môže občan požiadať o jej zaevidovanie. Žiadosť možno podať do dvoch mesiacoch od písomného oznámenia, že so zbraňou nebol spáchaný trestný čin. Ak občan o zaevidovanie nepožiada, zbraň pripadne do vlastníctva štátu
„ Zbraňovú amnestiu“ by mali využiť napríklad občania, ktorí roky skrývajú staré neprihlásené strelné zbrane, pochádzajúce napríklad aj z obdobia druhej svetovej vojny. Tieto zbrane sú totiž nebezpečné aj pre samotných vlastníkov, pretože za tie roky neboli podrobované pravidelným skúškam.
Aj cez plagáty, ktoré budú rozdané v obciach v rámci nášho kraja chceme sprístupniť informáciu o tejto amnestii pre širokú verejnosť. O spoluprácu pri rozšírení tejto informácie chceme požiadať aj starostov obcí o jej rozšírenie prostredníctvom obecných rozhlasov.
Občania túto zbraňovú amnestiu môžu využiť do 14. apríla 2006.
 

Vyberte región

mark